Települési Alkalmazkodási Barométer

A NATéR továbbfejlesztésének fontos célja volt a települési szintű klímavédelmi tervezés támogatása és az ehhez szükséges információk biztosítása. Ennek szellemében született meg a Települési Alkalmazkodási Barométer (TAB) is.

A TAB a települési önkormányzatok számára létrehozott online kérdőív, amely a települések alkalmazkodással kapcsolatos helyzetét hivatott felmérni. Kitöltéséhez külön regisztráció szükséges (lsd. Gyakran Ismételt Kérdések). Településenként egy e-mail címmel lehet regisztrálni a polgármester, vagy jegyző felhatalmazásával. E korlátozás célja, hogy a kitöltés konszenzusos alapon, az érintett helyi szereplők minél szélesebb körének bevonásával történjen. Ez egyrészt segíti a klímaváltozás helyi hatásainak alaposabb feltárását, másrészt biztosítja, hogy a szubjektív benyomások, vélemények kevésbé befolyásolják a kitöltést.

A kérdőív két részből áll: az „Általános kérdések” arra szolgálnak, hogy társadalmi–gazdasági adatok és a földrajzi helyzet alapján általános képet kapjunk egy településről. A „Specifikus kérdéssorok” a klímaváltozás hatásai által érintett fő ágazatokat, szektorokat veszik sorra, részletesebb információgyűjtést biztosítva. Mivel a hatások jelentős területi különbségeket mutatnak, a specifikus kérdéssorok közül csak a helyileg relevánsakat kell kitölteni. A TAB így segít kijelölni azokat a szakterületeket, amelyekre a helyi tervezés során célszerű fókuszálni, valamint alkalmazkodási intézkedéseket meghatározni. Az eredmények a kérdőív befejezése után Excel formátumban is letölthetők.

Az eszköz segítheti a helyi szintű párbeszéd elindulását és hozzájárulhat ahhoz, hogy a települések a helyi tudáson és erőforrásokon alapulva ellenállóbbá váljanak a klímaváltozás hatásaival szemben.

A Települési Alkalmazkodási Barométer és a kitöltést segítő Felhasználói Kézikönyv 
ide kattintva érhető el.

Települési Alkalmazkodási Barométer használatához szükséges regisztrációs űrlap 
ide kattintva érhető el.

magyar