Vezető Információs Rendszer (VIR)

A Vezetői Információs Rendszer (VIR) azt a célt szolgálja, hogy a vezetők, döntéshozók egy online rendszerben juthassanak a klímaváltozás hatásaival kapcsolatos, klímamodellen alapuló információkhoz. A VIR-ben elérhető adatok a NATéR adatbázisán alapulnak. A rendszer célja a NATéR adatok felhasználásának megkönnyítése, egyrészt az elérhető rétegek szűkítése, a döntéshozás számára releváns rétegek leválogatása, másrészt pedig az összehasonlítás lehetősége által.

A VIR-ben a NATéR első és második fejlesztési ciklusában elkészített adatok egyaránt megtalálhatók, amelyek széles körű, sok szakterületet érintő információkat biztosítanak. Ezek között elérhetők például éghajlati adatok (pl. várható átlaghőmérsékletváltozás, várható csapadékváltozás); emberi egészséget érintő adatok (pl. többlethalálozás változása hőhullámok következtében); erdészeti projekciók (pl. erdészeti klímaosztály változása); ökológiai adatok (pl. klímaérzékeny természetes élőhelyek sérülékenysége).

A VIR-be kormányzati igazgatási szervek, szakmai felsővezető szintű tisztségviselői, illetve térségi és települési önkormányzatok vezetői (megyei önkormányzat elnöke, települések polgármestere) regisztrálhatnak (lsd. Gyakran Ismétekt Kérdések).

A VIR-ben található információk többek között ágazati, szakpolitikai stratégiák, programok és tervek kidolgozásához, különböző projektek és fejlesztések megalapozásához, törvények és jogszabályok, helyi rendeletek előkészítéséhez használhatók mind a helyi, mind pedig a regionális és országos döntéshozatalban. 

Útmutató az Vezetői Információs Rendszerhez.

Vezetői Információs Rendszer használatához szükséges regisztrációs űrlap 
ide kattintva érhető el.

Az alkalmazás hamarosan elérhető lesz a NATéR honlapon keresztül!

magyar