Önkormányzati Döntés-előkészítő Alkalmazás (ÖDE)

Az Önkormányzati Döntés-előkészítő Alkalmazás azt a célt szolgálja, hogy a NATéR keretében elkészült, a klímaváltozás már érzékelhető és várható hatásaival kapcsolatos információkat a helyi önkormányzatok számára könnyebben elérhetővé, jobban testre szabhatóvá tegye, így nyújtva segítséget a klímahatásokra való felkészülésben.

Az ÖDÉ-be olyan tartalmi elemek kerültek leválogatásra a NATéR széleskörű információt kínáló rétegei közül, amelyek a helyi klímavédelmi tervezésben a leghasznosabbak lehetnek. Az elérhető információk között megtalálhatók az átlaghőmérséklet és a csapadék változását bemutatók, csapadék indexek, demográfiai mutatók, erdészeti és mezőgazdasági mutatók, illetve természetes élőhelyekre vonatkozó mutatók is. Az ÖDE lehetőséget ad egy-egy NATéR adatrétegen belül különböző területegységek összehasonlítására. A helyi klímavédelmi feladatokat támogató funkciója az exportálás, mely lehetővé teszi az eredmények térképes, táblázatos és grafikonos megjelenítését és szerkesztését is.

Az ÖDE külön regisztrációval (lsd. Gyakran Ismételt Kérdések) érhető el a NATéR rendszeren belül, településenként egy regisztráció lehetséges.

Az ÖDE segítséget nyújthat a település klímastratégiájának, illetve a kapcsolódó szakterületek stratégiáinak tervezéséhez. Az eszköz emellett jól hasznosítható a SECAPokban, megalapozhatja a településrendezési eszközök felülvizsgálatát, a vízgazdálkodás és egyéb szakterületek fejlesztéseit.

Útmutató az Önkormányzati Döntés-előkészítő Alkalmazáshoz.

Az Önkormányzati Döntés-előkészítő Alkalmazás ide kattintva elérhető a NATéR honlapon keresztül.

Önkormányzati Döntés-előkészítő Alkalmazás használatához szükséges regisztrációs űrlap 
ide kattintva érhető el.

 

magyar