„NATéR továbbfejlesztése” projekt zárókonferencia

2019. november 28-án, Budapesten, a Stefánia úti Art Geo Palotában került sor a KEHOP-1.1.0-15-2016-00007 azonosítószámú „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) továbbfejlesztése” c. kiemelt projekt zárórendezvényére.

A konferencia célja a továbbfejlesztés során elért eredmények minél szélesebb közönség számára való bemutatása, valamint a rendszer tervezett következő fejlesztési szakaszáról, a jövőbeli potenciális kutatási területekről, a rendszer kárpát-medencei kiterjesztéséről és az együttműködési lehetőségekről szóló szakmai eszmecsere volt.


A képeket készítette: Grépály András Zoltán

A NATéR továbbfejlesztése projekt során 20 munkacsomag keretében 5 átfogó témakör fejlesztése valósult meg, amelyeknek részét képezte ágazati szakpolitikai, illetve a települési járási és megyei önkormányzati tervezést segítő eszközök fejlesztése, társadalompolitikai és gazdaságfejlesztési célú elemzések készítése, háttértámogató módszertani fejlesztések végzése, disszemináció és oktatás, valamint információtechnológiai fejlesztések.

A projekt eredményes megvalósításában – tudományos feladatok, informatikai fejlesztések, rendezvényszervezés és egyéb jogi és gazdasági feladatok ellátásában – közel 30 különféle szervezet vett részt: tudományos kutatóintézetek, állami szervezetek, megyei és települési önkormányzatok, piaci szereplők, vállalkozások, egyéni vállalkozók, szakértők.

A projekt eredményei közül kiemelhető az a 19 db tudományos kutatási jelentés, amely 8 területet ölel fel (belterületi vízrendezés, épületállomány klímasérülékenysége, kritikus infrastruktúrák éghajlati értékelése, önkormányzatok klímatudatossága, agrár-, társadalomtudományi- és turisztikai tanulmányok, valamint klimatológiai vizsgálatok kiterjesztése). 10 nemzetközi konferencia előadás, 98 hazai előadás megtartására került sor a témában a projekt futamideje alatt, továbbá eddig 11 szakmai cikk jelent meg, és továbbiak közeljövőbeli publikációja várható. A projekt keretében 12 db disszeminációs kiadvány született, ezek között 5 lakossági, amelyben a mindennapi életre vonatkozó klímabarát, és alkalmazkodóképességet növelő gyakorlati tanácsok olvashatók, 5 db, a NATéR felhasználását segítő útmutató, egy, a turizmus szektor alkalmazkodási gyakorlati jó példáit bemutató gyűjtemény, valamint a projektösszegző kiadvány található. A NATÉR-hez készült továbbá 4 új informatikai modul is, amelyek célja az önkormányzati, ágazati és vezetői szintű döntéshozatal támogatása, a települési alkalmazkodási helyzetkép felmérése, valamint a települési épületállomány éghajlati sérülékenységének becslése. A projekt eredményeként a NATéR adatbázisa is 5 új tematikával bővült a korábbi 14 mellett, valamint összesen kb. 600 új adatréteg került a rendszerbe. A projekt futamideje során 15 disszeminációs esemény – konferenciák, workshopok, roadshow-k, képzési és oktatási alkalmak – megtartására került sor, különböző célcsoportok számára. Jelenleg a NATéR regisztráltjai között döntő arányban kormányzati igazgatási szereplők, önkormányzatok és kutatóintézetek képviseltetik magukat, de vannak közöttük – többek között – egyetemi oktatók, hallgatók, középiskolai tanárok, civil szervezetek munkatársai is. Az újonnan létrehozott, végleges informatikai állományok folyamatosan kerülnek fel a NATéR portálra.

 

A NATéR és a továbbfejlesztés eredményei nagyban segítik a települési és térségi éghajlativáltozási stratégiai tervezést, az ágazati tervezést, a természeti erőforrások védelmét, valamint az emberi egészség és életminőség védelmét is.

A konferencia programja INNEN letölthető.

A rendezvény alkalmával kiadott sajtóközlemény ITT érhető el.

magyar