Sikeresen lezajlott a DEEPWATER-CE projekt első projektkoordinációs találkozója

2019. november 20-21-én került sor Katowicében, az Interreg CENTRAL EUROPE Program által finanszírozott DEEPWATER-CE első projektkoordinációs találkozójára.  A Sziléziai Egyetemen megrendezett találkozón 7 projektpartner, valamint 2 társult partner vett részt. A magyar delegációt az MBFSZ, mint vezető partner, a Geogold Kárpátia Kft., mint partner, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mint társult partner képviselte.

A 2 napos rendezvény célja a tematikus munkacsomagokban elért eredmények bemutatása, azok megvitatása, a jövőbeli feladatok átbeszélése, valamint a menedzsment kérdések tisztázása és a várható munkafolyamatok tervezése volt.

A partnerek beszámoltak a saját országukban az ősz folyamán megtartott ún. stakeholder nyitótalálkozókról, melyet Magyarországon az MBFSZ és a Geogold Kárpátia Kft. közös szervezésében 2019. október 14-én tartottunk. A Horvát Geológiai Szolgálat előadást tartott az első tematikus munkacsomag (WPT1) keretében készülő célzott felszín alatti vízutánpótlás - Managed Aquifer Recharge (MAR) - megoldások jó gyakorlatait összegző munkaanyagról. A WPT1 célja a MAR módszerek alkalmazásáról szóló közös tudásbázis kialakítása és képzések szervezése az érdekeltek részére. A Szlovák Vízügyi Kutatóintézet tájékoztatót tartott a projekt keretében megvalósítandó képzések témakörében, amelyek megtervezését és lebonyolítását a partnerség közösen megvitatta. A felelős partnerek, többek között az MBFSZ is, a második tematikus munkacsomag (WPT2) három szakmai területén végzett tevékenységeikről is beszámoltak. A munkacsomag fő célkitűzése egy módszertani kézikönyv kidolgozása, amelynek segítségével különböző kritériumok alapján kijelölhetőek a MAR módszer kialakítására leginkább alkalmas területek.

 

A szakmai egyeztetéseket követően lehetőség volt ellátogatni a közeli Tarnowskie Góry városba, ahol megtekinthettünk egy vízzel elöntött, művelésből felhagyott ezüstbányát.

magyar