Interaktív szemléletformálás fiataloknak, együttműködésben az Európa Ponttal

Klímaváltozással kapcsolatos, a problémakör komplexitásának megragadására törekvő szemléletformálási foglalkozást tartott iskolások számára az MBFSZ  az Európa Pontban.

Az Európa Pont az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös információs és kulturális központja, ami szakmai és kulturális programoknak is rendszeresen ad helyt. 2019. október 25-én az MBFSZ Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztály munkatársai közül négyen klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálási foglalkozást tartottak a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola két osztályának.

A gyerekek a köszöntés majd egy felvezető előadás után kis csoportokban, forgószínpadszerűen haladtak végig az állomásokon, amelyek néhány, a klímaváltozással kapcsolatos témakört mutattak be változatos, interaktív módszerekkel. A foglalkozások során a problémakör komplexitásának megragadására, illetve a lehetséges megoldások bemutatására törekedtünk olyan formában, hogy az a 13-14 éves gyerekek számára is érthető, átélhető legyen. Az érintett témakörök között szerepelt a biodiverzitás csökkenése összefüggésben a klímaváltozással valamint  az ebből fakadó problémák, a mezőgazdaság és vízhasználat összefüggései, illetve a háztartási energiafogyasztás. Emellett helyet kapott a klímaváltozás okait, következményeit és a megoldási lehetőség közötti oksági kapcsolatokat vizsgáló foglalkozás, amelyen aktívan és lelkesen vettek részt a csoportok.

Főosztályunk nagyon fontosnak tartja a hasonló rendezvényeken történő részvételt, mert ezek a foglalkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek értelmezni tudják ezt a komplex problémakört, amivel iskolán kívül, a mindennapjaikban is egyre gyakrabban találkoznak. Kiemelt fontosságú ezért, hogy hiteles, tudományosan megalapozott információhoz jussanak róla.

Köszönjük az Európa Pontnak, hogy helyet adott a rendezvénynek, reméljük, hogy a jövőben lesz még alkalmunk az együttműködésre!

magyar