VIII. Magyar Tájökológiai Konferencia

A VIII. Magyar Tájökológiai Konferenciát idén az MTA Debreceni Területi Bizottságának Földtudományi Szakbizottsága és Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Meteorológiai Társaság Debreceni Területi Csoportja közreműködésével rendezték meg, 2019. augusztus 29-31. között Kisvárdán.

A konferencia célja volt elősegíteni a tájökológiával, tájhasználattal foglalkozó szakemberek közötti eszmecserét, valamint a tájkutatással foglalkozó szakterületek, mint a klimatológia, geográfia, térinformatikai és a vízgazdálkodás szakmai kapcsolatainak előrehaladását.

A rendezvényen plenáris előadást tartott Seszták Miklós, a Kárpát-medencei gazdaságélénkítésért és turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos is, bemutatta a Szatmár-Beregi térség területfejlesztésének közelmúltbéli eredményeit, valamint jövőképét.

A konferencia egyik szekciója a klímaváltozás hatásaival foglalkozott, amelynek kapcsán felkérték Dr. Czira Tamást, a Nemzeti Alkalmazkodási Központ főosztályvezetőjét egy plenáris előadás megtartására, amelyben bemutatta a hazai turizmus ágazat éghajlati és alkalmazkodási kihívásait.

A főosztály képviseletében bemutatásra került a NATéR továbbfejlesztése projekt során alkalmazott nemzetközi klímamodell adatbázisok felhasználása ivóvízbázisok éghajlati kitettségi és sérülékenységi vizsgálatában.

magyar