A klímaadaptáció hazai kutatási eredményeit mutattuk be Dél-Koreában

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztályának munkatársa, Kajner Péter tartott előadást a 2018. július 10-én, Szöulban rendezett nemzetközi konferencián a magyarországi, klímaalkalmazkodással kapcsolatos kutatási és szakpolitikai eredményekről.

A "10. Nemzetközi szimpózium a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról – A klímaalkalmazkodás irányításának javítása" (’The 10th International Symposium on Climate Change Adaptation – Advancing the Governance of Climate Change Adaptation’) című rendezvény házigazdája a Koreai Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma volt. Az eseményt a Koreai Környezetvédelmi Intézet és a Koreai Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Központ szervezte.  Célja az volt, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kormányzati irányításának előremutató példáit, valamint a háttérintézmények, illetve a társadalmi részvétel szerepét áttekintse a klímaalkalmazkodásban.

A konferencia megnyitóján felszólalt többek között Byungok Ahn, a Koreai Köztársaság környezetvédelmi miniszterének helyettese és Youssef Nassef, a UNFCCC Adaptációs Programjának igazgatója. A rendezvény első blokkjában a klímaalkalmazkodás kormányzati irányításának hazai gyakorlatát, Korea, az Egyesült Királyság és Ausztria képviselői mutatták be. A második blokkban Korea, Németország, Magyarország és Japán klímaadaptációval foglalkozó háttérintézményeinek küldöttei mutatták be munkájukat. Az MBFSz NAKFO képviseletében Kajner Péter a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerről és a NAKFO munkájának tapasztalatairól beszélt. A konferencia harmadik blokkjában Dánia, Skócia és Korea megoldásait vették sorra, melyekkel a klímaadaptáció legfontosabb kérdései az érintettekkel megismertethetők, és széles körük bevonható a tervezésbe.

A rendezvény egyes blokkjaiban az előadók a panel vezetőjének és a közönség kérdéseire is válaszoltak. A szimpózium széles áttekintést nyújtott a klímaalkalmazkodással kapcsolatos irányítás haladó nemzetközi gyakorlatával kapcsolatban, valamint lehetőséget adott a különböző kormányzati intézmények, műhelyek képviselőinek eszmecseréjére.

A konferencia végén Hoon Chang, a Koreai Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Központ igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 áprilisában, a Koreai Köztársaságban szervezik a Nemzeti Alkalmazkodási Tervek Expoját (National Adaption Plans [NAP] Expo). Jövőre egy másik rangos eseményre is sor kerül a témában: 2019 májusában, Lisszabonban kerül sor az Európai Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Konferenciára (ECCA 2019).

 

A konferencián készült képek itt megtekinthetők.

A konferencia programja itt letölthető.

magyar