A NATéR a sérülékenység elemzési rendszerek nemzetközi jó példái között

Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének Titkársága által szervezett online szemináriumon, 2018. július 4-én, a NATéR-t is bemutatta a Nemzeti Alkalmazkodási Központ munkatársa.

A Keretegyezmény (United Nations Framework Convention on Climate Change  – UNFCCC) Titkárságát 1992-ben alapították, a megállapodás elfogadásának évében. A Kiotói Jegyzőkönyv elfogadásával 1997-ben, majd a Párizsi éghajlatvédelmi egyezménnyel 2015-ben a Keretegyezmény részes felei megerősítették a Titkárság kulcsszerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. A szervezet irodája 1995 óta Bonnban, Németországban működik.

A Titkárság azzal a céllal indította útjára a CGE Webinar sorozatot, hogy gyakorlatorientált felületet teremtsen a téma szakértői számára, ahol az üvegház gáz leltár készítéssel, mitigációval, sérülékenységgel, alkalmazkodással és támogatásokkal kapcsolatos módszerekről, eszközökről szerezhetnek ismereteket, illetve folytathatnak vitát.

2018. július 4-én Térinformatikai rendszerekre alapozott klímaváltozási hatás és sérülékenység elemzés (Geo-information system-based climate change impact and vulnerability assessment) címmel szervezett online szemináriumot (webinar-t) a UNFCCC Titkársága.

A 45 perces webinar egyik előadója Yoonjung Kim volt Dél-Koreából, aki a Koreai Köztársaságban létrehozott Éghajlatváltozási Alkalmazkodási Terv készítéséhez kifejlesztett sérülékenység elemzési eszközt (Vulnerability Assessment Tool to Build Climate Change Adaptation Plan - VESTAP) mutatta be. A másik előadó Kajner Péter volt, az MBFSz Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztályáról, aki a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerről (NATéR-ről) beszélt.

A két előadás kitért az éghajlatváltozási sérülékenység elemzés vizsgálatára kifejlesztett módszertanok, eszközök bemutatására; az eszközök tervezéséhez és kialakításához szükséges intézményi háttér megteremtésére; és a sérülékenység elemzés országos/helyi szintű szakpolitikai alkalmazásának tapasztalataira. A prezentációkat követően a világ minden részéről, online bekapcsolódott hallgatók kérdezhettek az előadóktól.

A soron következő webinar-okról itt lehet információt szerezni.

 

A július 4-ei előadások letölthetők:

 

Az előadások a YouTube-on megtekinthetők, ide kattintva.

 

 

magyar