Elfogadásra került Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégia

 

 

 

2018. február 26-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése egyhangúlag elfogadta 2018-2030-as időtávra szóló Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégiát.

A klímastratégia a KEHOP-1.2.0-15-2016-00006 azonosítószámú, „Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítása” című pályázata keretében készült el, a projekt Konzorciumi tagja, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztályának munkatársai jóvoltából.

A stratégia 2017. március közepétől 2017. október végéig készült a megyei szereplők bevonásával megvalósuló közösségi stratégiaalkotási folyamat keretében. A klímastratégiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform tagjai öt ülésen is folyamatában véleményezték, valamint egy konferencia és négy különböző célcsoportoknak szóló (két önkormányzati, egy oktatási és egyéb intézményi, egy vállalkozási) workshopon is ismertetésre került, kitérve a résztvevők véleményeire, javaslataira, meglátásaira a megyei cselekvési irányok meghatározása kapcsán. A széleskörű nyilvánosság 2017. december eleje és 2018. január közepe között ismerhette meg és véleményezhette az anyagot. A beérkező javaslatokat, kiegészítéseket a dokumentum véglegesítése során felhasználtuk. A széleskörű társadalmasítási folyamat megvalósításával biztosítottuk, hogy a klímastratégia mind a klímaváltozás mérséklésére, mind a várható hatásokhoz való alkalmazkodásra, mind a szemléletformálásra, és a klímatudatosság erősítésére vonatkozó olyan cselekvési irányokat határozzon meg, amelyek a klímaváltozás elleni közös és hatékony fellépés megvalósítását teszik lehetővé a megyében.

Bízunk benne, hogy az elkészült stratégiai dokumentum hozzájárul ahhoz, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő lakosság, az egyes megyei ágazatok szereplői csökkenteni tudják az üvegházhatású gázok kibocsátását és sikeresen felkészüljenek a klímaváltozás következtében várható hatásokra, valamint a szemléletformálás hatékony eszközeit is felhasználják az éghajlatváltozás elleni sikeres fellépés érdekében.

A projektről bővebben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat honlapján és itt is olvashatnak.

Az elkészült stratégia innen letölthető.

magyar