Bemutatkozott a NATéR az EGT Alap görögországi konferenciáján

2017. december 6-7-én tartották Athénban az EGT Támogatási Alap 2009-2014-es, görögországi és ciprusi "Megújuló energiaforrások" tématerület valamint a kiegészítő tevékenységek programok zárókonferenciáit. A NATéR projekt eredményeit az MBFSz NAKFO munkatársa mutatta be.

Az első napon az EGT Kiegészítő tevékenységek programjának keretében Görögország, Bulgária, Románia, Lettország, Lengyelország és Magyarország szakértői mutatták be az EGT által támogatott nemzeti programjaik keretében megvalósult fejlesztéseket az energiatakarékosság, megújuló energia használat, klímaadaptáció terén. Kajner Péter, az MBFSz képviseletében a HU04 Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz programról, illetve a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerről beszélt.

Görögországban 9 projekt valósult meg a GR03 - RES jelű projekt keretében, a 2009-14-es időszakban. A napsütésben, geotermális energiában gazdag, de fosszilis energiahordozókban szegény országban kézenfekvő a megújuló energiaforrások használatának fejlesztése. Különösen a szigetvilágban indokolt ez, ahol az energiaellátást csak igen költséges módon, az olaj, gáz helyszínre szállításával lehet megoldani. A bemutatott projektek zöme napenergia fotovoltaikus hasznosítására, geotermális energia hasznosítására irányult.

A konferencia előadásai és a rendezvényen készült képek a szervező Center for Renewable Energy Sources and Saving honlapjáról letölthetők.

A konferenciáról kiadott sajtóközlemény angol nyelvű fordítása itt olvasható.

 

magyar