Társprojektek

A NATéR társprojektjei

A Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer számára a következő, Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz EGT támogatási program által támogatott projektek készítettek adatrétegeket:

EEA-C12-11, Magyarország hosszú távú társadalmi és gazdasági fejlődési pályájának előrejelzése

Projektgazda: Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA KRTK)
Projekt-megvalósítási időszak: 2014. május – 2015. december
Web

EEA-C12-12, A NATéR kiterjesztése az agrárszektorra (AGRATéR)

Projektgazda: Magyar Tudományos Akadémia – Mezőgazdasági Kutatóintézet
Projekt partnerek: Agrárgazdasági Kutató Intézet, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Magyar Tudományos Akadémia – Ökológiai Kutatóközpont
Projekt-megvalósítási időszak: 2014. május – 2015. december
Web

EEA C12-13, A klímaváltozás okozta sérülékenység vizsgálata, különös tekintettel a turizmusra és a kritikus infrastruktúrákra (KRITéR)

Projektgazda: Országos Meteorológiai Szolgálat
Projekt partnerek: Országos Környezetegészségügyi Központ, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Szegedi Tudományegyetem
Projekt-megvalósítási időszak: 2014. május – 2015. december
Web

EEA-C13-10, A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére (RCMTéR)

Projektgazda: Országos Meteorológiai Szolgálat
Projekt partner: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Meteorológiai Tanszék
Projekt-megvalósítási időszak: 2014. április – 2016. február
Web

Bővebben az Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz programról

2013. június 6-án került jóváhagyásra az EGT (Európai Gazdasági Térség) finanszírozási mechanizmus Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz programja. A program magyarországi alapkezelője a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), norvég partnere a Norvég Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSB), aki tanácsadói szerepben segíti a program tervezését és végrehajtását.
A program keretösszege 7 010 000 euró, megvalósítása 2017. április 30-ig tart.

A program hozzá kíván járulni azokhoz a klímavédelmi tevékenységekhez, amelyek elősegítik a változásokhoz való alkalmazkodást. Alapvető célja, hogy mélyítse az éghajlatváltozás hatásairól és a jövőben esetlegesen felmerülő problémákról az ismereteket, növelje a társadalom tudatosságát és olyan minta projekteket mutasson be, amelyek csökkentik az éghajlatváltozás várható káros következményeit.

A program három fő elemből áll, valamennyi az éghajlatváltozáshoz való adaptációhoz kapcsolódik:

  • Nemzeti AdaptáciĂłs TĂ©rinformatikai Rendszer (C1, NATĂ©R)
  • Helyi humán erĹ‘forrás kĂ©pzĂ©se az Ă©ghajlatváltozás Ă©s az adaptáciĂł terĂĽletĂ©n (C2)
  • Minta projektek a helyi Ă©s regionális adaptáciĂłs intĂ©zkedĂ©sek elĹ‘segĂ­tĂ©sĂ©re (C3)

A program megvalósítása egy olyan rendszer alapjainak lerakását célozta, amely megbízható adatbázist nyújt a hazai adaptációs intézkedések kidolgozásához különböző (nemzeti, regionális, lokális) szinteken. A program további lényeges elemei a társadalmi tudatformálás, az érintettek és helyi döntéshozók mozgósítása, az illetékesek, felelősök felkészítése helyi adaptációs stratégiák kidolgozására és megvalósítására, továbbá az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló-képesség növelése  hatás- és érzékenységi vizsgálatok révén. A program keretében mintaprojektek is megvalósítottak, amelyek jellemző és ismételhető példái a klímavédelem és az ellenállóképesség növelés lehetőségeinek.

A program hozzá kíván járulni a donor államok és Magyarország közötti együttműködés továbbfejlesztéséhez, és a bilaterális kapcsolatok erősítéséhez az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás területén. A norvég DSB kezdettől fogva részt vesz a program kidolgozásában és a megvalósításban is, elősegítve az együttműködést a donor államok és a témával foglalkozó magyar minisztériumok és állami intézmények, valamint az alapkezelő REC között.

 

 

 

magyar